تاریخ :۳۱ فروردین ۱۴۰۳
مبارزه غیر شیمیایی با علف های هرز مزارع گندم

مبارزه غیر شیمیایی با علف های هرز مزارع گندم

  • مبارزه غیر شیمیایی

    برخی از روش های مبارزه غیرشیمیایی که برای کنترل علف های هرز مزارع گندم به کار می رود عبارتند از :

    ۱- بوجاری:

    با بوجاری که معمولا بوسیله کارخانه انجام می شود می توان تخم علف های هرز را از بذر گندم جدا نمود. جداسازی تخم علفهای هرز از بذر گندم و کشت بذر خالص گندم، در کاهش تراکم علف های هرز و افزایش میزان عملکرد محصول تأثیر بسزایی دارد.

    ۲- کنترل علف های هرز حاشیه مزارع:

    با از بین بردن علف های هرز حاشیه مزارع و اطراف نهرهای آبرسانی می توان از انتقال بذر علف های هرز به داخل مزارع گندم جلوگیری نمود.

    کنترل علف های هرز حاشیه مزارع

    ٣- مصرف صحیح کودهای دامی:

    از پخش کردن کودهای تازه دامی، که معمولا مقدار زیادی از بذر علف های هرز را همراه دارند باید خودداری کرد. در این صورت لازم است پس از انباشته کردن کودهای دامی تازه و پاشیدن آب روی آنها در چند نوبت و زیر و رو کردن آنها، تخم علف های هرز را تحریک به رویش کرده و موجبات از بین رفتن این بذرها را فراهم نمود.

    ۴- تناوب زراعی:

    بهره گیری از تناوب زراعی نیز باعث کاهش شدید تراکم علف های هرز می گردد. تناوب باید به طریقی انجام شود که از مواد غذایی قشرهای مختلف خاک استفاده گردد. به همین منظور باید به طور متناوب نسبت به کشت گیاهان دارای ریشه افشان مانند گندم و گیاهان دارای ریشه عمیق مثل چغندرقند اقدام نمود.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    ۵- شخم:

    با اجرای شخم پس از برداشت محصول، اندام گیاهان هرز از هم گسسته و در این صورت پس از بیرون آمدن ریشه ها از خاک و خشک شدن و دفن گردیدن در زمین، قدرت رویش دوباره از آنها گرفته می شود. قابل ذکر است، پیچک صحرایی را که علف هرز دایمی است، نمی توان با شخم زدن از بین برد.

    ۶- سوزاندن کاه و کلش:

    زارعین گندمکار پس از برداشت محصول، کاه و کلش باقیمانده مزارعی را که شدیدا آلوده به علف های هرز است می سوزانند. با این عمل بقایای گیاهی، که مزاحم کشت بعدی است از بین می رود و تا حدودی در مبارزه با بعضی از آفات گندم از قبیل زنبور ساقه خوار گندم موثر است. البته روش سوزاندن در مزارع کنار جاده ها که موجب تصادف وسایط نقلیه می گردد توصیه نمیشود. شایان یادآوری است که سوزاندن بی مورد کلش گندم موجب از بین رفتن موجودات ذره بینی مفید در خاک نیز خواهد شد، که زیان ناشی از این کار به آسانی جبران نمی گردد.

    منبع: نشریه روش های مبارزه با علف های هرز مزارع گندم. معاونت تحقیقات، آموزش و ترویج سازمان کشاورزی استان اصفهان، شماره ۵۴

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *