پروانه زنبور مانند درختان میوه
خانواده پروانه های زنبور مانند Aeqriidae
در این حشرات قسمت اعظم بال های جلوئی یا هر دو بال بدون پولک های رنگین هستند و به همین لحاظ بال ها غشائی دیده می شود. بسیاری از گونه ها با زنبورهای Vespidae هم رنگی می کنند. بال های جلوئی باریک و بلند است و در آن رگ Anal ازبین رفته است. بال های جلویی پهن تر است و در آن ناحیه Anal به خوبی مشهود است. این حشرات نیز روز پروازند. گاهی افراد نر و ماده با هم اختلاف رنگ دارند. در این خانواده لاروها در ریشه و تنه درختان یکساله تونل ایجاد می کنند و از بافت های این قسمت ها می خورند. با پروانه زنبور مانند درختان میوه چگونه می توانیم مبارزه کنیم.
مهمترین گونه های این خانواده در ایران به شرح زیر است
پروانه زنبور مانند درختان میوه
- .Synanthedon myopeformis Bork این گونه در مناطق وسیعی از کشورهای اروپائی و آسیائی انتشار دارد.
- از آفات مهم درختان سیب می باشد.
- لاروهای این آفت در منطقه کامبیوم در زیر پوست تنه درختان، روی تنه و شاخه های اصلی فعالیت دارند.
- گاهی باعث خشک شدن کامل درختان می گردند.
پروانه زنبور مانند درختان میوه
شکل شناسی پروانه زنبور مانند درختان میوه
حشرات کامل پروانه زنبور مانند درختان میوه با بال های باز به عرض ۲۰-۲۵ میلی متر و دارای بدنی کشیده هستند. بال های جلوئی دارای سلول های شفاف و در قسمت هائی پوشیده از پولک های سیاه متمایل به آبی تیره است. تمام سطح بدن نیز از این پولک ها پوشیده شده ، فقط در قسمت قدامی شکم یک نوار نارنجی رنگ و کم عرض مشاهده می شود که مانند کمربندی به نظر می رسد. لاروها سفید متمایل به کرم با سر و سینه سیاه رنگ است. هنگام تحریک و ناراحتی، ماده قهوه ای رنگی از دهان خارج می کنند. پیله ها قهوه ای رنگی، کشیده و از ذرات قهوه ای رنگ فضولات پوشیده شده است. تخم ها سبز روشن و کم و بیش بیضوی است که در محل زخم های تنه درختان مشاهده می شود.
زیست شناسی پروانه زنبور مانند درختان میوه
فضولات قهوه ای نرم آفت بیرون زده است. لاروها در محل کامبیوم فعالیت می کنند و در صورتی که به تعداد زیاد دور تا دور درخت را مورد تغذیه قرار دهند باعث خشک شدن آن می گردند. حشرات کامل از اواسط خرداد تا اواسط مرداد مشاهده می شود. در ساعات گرم روز روی تنه و سر شاخه درختان دیده می شوند. این حشرات پس از جفت گیری تخم های خود را در محل زخم های ایجاد شده روی تنه از جمله سوراخ هایی که به وسیله پروانه فری ایجاد می شود قرار می دهند. دوره رشد جنینی حدود یک هفته است و لاروها پس از خروج در ناحیه کامبیوم به تغذیه از پوست می پردازند. به نظر نمی رسد این آفت بیشتر از یک نسل در سال داشته باشد.

زیست شناسی پروانه زنبور مانند
گونه دیگری از این خانواده روی تبریزی خسارت می زند و روی شاخه های دو ساله از استوانه مرکزی تغذیه می کند. در روی شاخه های دو ساله بر آمدگی های شخصی دیده می شود که گاهی به وسیله باد شاخه ها از محل این بر آمدگی ها می شکنند. به نظر می رسد که گونه های دیگری از این گروه روی هلو و درختان هسته دار خسارت ایجاد کند.
مبارزه با پروانه
پروانه زنبور مانند سیب در سال های اخیر در بسیاری از نقاط مسئله ایجاد کرده است. هر نوع زخمی روی تنه درخت، باعث جلب پروانه های ماده برای تخم ریزی می گردد . بنابراین پوشاندن زخم به وسیله چسب پیوند مفید است. پوشاندن تنه درخت تا ارتفاع یک متر به وسیله نوار پلاستیکی سوراخ دار علاوه بر جای گیری از خسارت خرگوش و موش از خسارت این آفت نیز می کاهد. سمپاشی با یکی از سموم دکلره با فقره بادوام در موقع ظهور حشرات کامل ولی قبل از تخم ریزی باعث نقصان خسارت این آفت می گردد.
منبع :
کتاب حشره شناسی کشاورزی، (حشرات، کنه ها، جوندگان و نرم تنان زیان آور) و مبارزه با آنها، ناشر دانشگاه تهران، ۱۳۸۷
دیدگاهتان را بنویسید