تاریخ :۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
پوسیدگی-قهوه ای-کلم

پوسیدگی قهوه ای گل کلم

  • پوسیدگی قهوه ای گل کلم

    عامل بیماری پوسیدگی گل کلم

    قارچ های Alternaria brassica (Berk) Sacc. ،Alternaria brassicola (Schw.) Wilt، A. raphani Groves & Skolko عامل پوسیدگی قهوه ای گل کلم می باشد. تنهایی قادر به ایجاد آلودگی بوده ولی ظاهرا  Alternaria brassica شایع تر است.

     انتشار پوسیدگی قهوه ای گل کلم

    این بیماری با نام های لکه برگی آلترناریایی، کپک سیاه، لکه سیاه و پوسیدگی قهوه ای موسوم است. این بیماری در اکثر نقاط دنیا روی کلم، کلم چینی، گل کلم، کلم بروکلی، شلغم و خردل خسارت وارد می کند. بیماری سبب مرگ گیاهچه و لکه ای شدن برگ های پایینی کلم می شود. این بیماری اولین بار در سال ۱۳۲۶ توسط اسفندیاری و بعد توسط  شریف و ارشاد از لاهیجان گزارش گردید. بیماری خوزستان و ورامین نیز مشاهده و گزارش شده است.

    انتشار-پوسیدگی-کلم

    انتشار پوسیدگی کلم

    علایم بیماری

    اولین علایم پوسیدگی قهوه ای گل کلم Cauliflower بلافاصله بعد از جوانه زدن بذر به صورت نقاط سیاه رنگ روی ساقه بوته های جوان ظاهر می شود که سبب مرگ گیاهچه و کوتولگی گیاه می گردد. از دیگر علایم بیماری ایجاد لکه روی گل کلم، کلم بروکلی و کلم بوده که سبب انهدام گیاه می شود.

    علایم بیماری روی غلاف میوه ها به صورت لکه های کوچک آبی تیره با سیاه بوده که بعدا بزرگ می شوند. میسلیوم از طریق غلاف به بذور نفوذ کرده که بذر تشکیل نمی شود و یا قدرت جوانه زنی ندارد. اسپور قارچ در پوسته بذر باقی مانده در حالیکه میسلیوم ممکن است به داخل جنین نفوذ کند. بذور آلوده چروکیده و ریز می باشند. همچنین بیماری نوک غلاف را آلوده کرده و تدریجا تمام غلاف را در بر می گیرد.

    زیست شناسی و چرخه بیماری

    گونه های جنس آلترناریا اسپورهای زیادی تولید نموده و بوسیله باد، آب، وسایل کشاورزی و حیوانات در مزرعه پراکنده می شوند. میسلیوم های قارچ غالبا بذر زاد بوده و در زیر پوشش بذر قرار دارند و توسط بذر به مزارع سایر کشورها منتقل می شوند. قارچ عامل بیماری قادر است روی علف های هرز و گیاهان دائمی پایدار بماند در گیاهان حساس مانند گل کلم از زمان جوانه زدن تا ایجاد آلودگی ۲ روز طول می کشد ولی در گیاهان مقاوم این مدت بین ۱۴-۹ روز می باشد. حداقل دمای رشد قارچ ۸ درجه سانتی گراد، حداکثر ۳۶ درجه سانتی گراد و دمای بهینه ۲۶ تا ۲۷ درجه سانتی گراد می باشد. بارندگی یا شبنمی باشند که بیشتر از ۹ ساعت دوام بیاورد برای ایجاد آلودگی ضروری است.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    زیست-پوسیدگی-کلم

    زیست شناسی پوسیدگی کلم

    مدیریت بیماری پوسیدگی کلم

    1. ضد عفونی بذر با استفاده از آب گرم با توسط قارچکش تیرام
    2. تناوب طولانی با گیاهانی غیر از خانواده چلیپاییان و انهدام علف های هرز
    3.  سمپاشی در چند نوبت با قارچ کش هایی مانند مانب، کلروتالونیل و ایپرودیون علیه این بیماری وسفیدک داخلی مفید است.
    4.  استفاده از ارقام مقاوم
    5. مهار زیستی با استفاده از قارچ های هم ستیز مانند Aureobasidium pullulans و Epicoccum nigrum
    6. اجتناب از آبیاری بارانی

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم سبزی، صیفی و جالیز در ایران و مدیریت تلفیقی آنها، انتشارات سروا، ۱۳۹۴

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *