تاریخ :۳۰ فروردین ۱۴۰۳
معرفی مهم ترین گونه های شته درختان پسته

معرفی مهم ترین گونه های شته درختان پسته

  • شته ها Aphididae

    شته ها از دو نظر در باغ های پسته شایان اهمیت هستند یکی در رابطه با تغذیه از شیره نباتی، ترشح عسلک و خسارتی که از این طریق در روی پسته ایجاد می کنند، و ایجاد گال های مختلف و تغییر شکل هایی است که در روی برگ های جوان ایجاد میکنند. در موارد اول به نظر می رسد که خسارت حاصله مهم نیست و به هیچ وجه جنبه اقتصادی ندارد. برگ های پسته اصولا بافت سطحی مقاوم تری دارند و بنظر می رسد که شیره نباتی در آنها در مقایسه با یونجه، باقلا و حتی سیب و زردآلو برای شته ها چندان مناسب نباشد. در همین رابطه دشمنان طبیعی را نباید از نظر دور داشت.

    شته ها Aphididae

    • از شته ها مهمترین گونه هایی که در باغ های پسته مشاهده می شوند عبارتند از:
     ۱- شته چین دار برگ پسته (Forda hirsuta Mordv (Pemphigidae

    این شته باعث جمع شدن، ضخیم شدن و تغییر رنگ لبه برگ های پسته می گردد. در اثر تغذیه حشرات سطح زیرین لبه برگ ها چین دار و ضخیم و بسمت پائین لوله می شود. رنگ این قسمت، از سبزی به قرمزی می گراید. معمولا تعداد برگ هایی که روی یک درخت به این صورت درمی آیند، زیاد نیست و کمتر از ۵ درصد می باشد. لذا از نظر اقتصادی به نظر نمیرسد هیچ گونه اهمیت داشته باشد، گونه های مشابه آن روی درختان پسته چاتلانقوش و روی درخت پسته بنه شناسایی شده است.

    ۲- شته گال اسفنجی Slavum mordvilovi kreutz

    این گونه از روی پسته معمولی در خراسان جمع آوری شده گونه های دیگری از این جنس .S. wertheima H . R . L و S. esfandiarii Dav و S. lentiscoides Mord در اطراف شیراز، و نواحی دیگر بستن خیز کشور از روی پسته معمولی چاتلانقوش و بته جمع آوری شده که همگی از نظر نحوه خسارت با هم مشابهند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید
    ۳- شته های معمولی پسته .Aulacorthum sp

    از خانواده Aphididae می باشند و روی جوانه های پسته دیده می شوند و از اطراف قزوین جمع آوری شده اند. این شته ها گال ایجاد نمی کنند و به صورت جانوران زیتونی رنگ روی جوانه ها و برگ های کوچک مشاهده می شوند. پارازیت ها و بخصوص پرداتورهای باغ ها در نواحی که سابقه سمپاشی طولانی ندارند خیلی قویست. سن های Anthocoris nemoralis (F.) Anthocoris minki var. Pistaciae ،Anthocoris persicus و Orius horvathi Reut بخصوص در کنترل جمعیت شته های کالز اهمیت بسیار دارند. در هر صورت مبارزه شیمیایی علیه شته های پسته فعلا ضرورت ندارد و سمپاشی زمستانه که علیه سایر آفات بسته صورت میگیرد در تقلیل انبوهی جمعیت شته ها نیز مؤثرند.

    منبع: کتاب آفات درختان میوه و مدیریت کنترل آنها، انتشارات مرکز نشر سپهر، ۱۳۹۳.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *