تاریخ :۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
معرفی سوسک چوبخوار قرمز پسته

معرفی سوسک چوبخوار قرمز پسته

    • نام علمی:  Anthaxia (Haplanthaxia) Judinae Step

    این حشره از اطراف قزوین جمع آوری شده و تصور می رود که در سایر نقاط کشور نیز انتشار داشته باشد. منتهی تراکم انبوهی آن در حدی نیست که جلب توجه نماید.

    مشخصات ظاهری آفت:

    معرفی سوسک چوبخوار قرمز پسته

    حشره کامل کشیده تر و پهن تر از گونه قبلی است. طول بدن حدود ۶ میلیمتر و عرض آن در حدود ۳ میلیمتر است. نرها کمی کوچکترند. رنگ آن در حشرات نر سبز طلایی و در ماده ها مسی روشن با جلای فلزیست. انحنای سر بسمت عقب در این گونه بارزترست شاخک نسبتا بلند و تا حدودی دندانه دار است. طرفین پشت سینه اول تقریبا موازی و در ثلث انتهایی کمی بسمت داخل فرو رفته است. سپرچه مثلثی شکل، لبه خارجی بالپوش ها در نیمه اول تقریبأ موازی و از آن به بعد تدریجأ بسمت داخل انحناء پیدا می کند .

    لاروهای کامل در حدود ۱۲ میلیمتر و رنگ آنها سفید کرمی است. بند اول سینه خیلی بزرگ و سر در آن فرو رفته است. سینه عقبی Metathorax باریک و بهنای آن کمی کمتر از سینه اول است، در طرفین آن چهار برآمدگی غده مانند در پهلو دیده می شود، در این گونه بند آخر شکم مجهز به چنگال نیست و دارای یک برآمدگی غده مانند است.

    بیولوژی آفت:

    این آفت نیز زمستان را غالبا بصورت لاروهای کامل در زیر پوست سرشاخه ها می گذراند. حشرات کامل در اواسط بهار ظاهر میشوند و پس از مختصر تغذیه و جفتگیری روی شاخه های یکساله یا دو ساله تخمریزی می کنند. لاروها پس از خروج از تخم به زیر پوست نفوذ کرده و از کامبیوم تغذیه می کنند. در مقایسه با گونه قبلی دالان لاروی در این گونه کمی عمیق تر و با پیچ و خم بیشتری است، در این گونه در قسمت استوانه مرکزی شاخه های درخت میزبان شیارهای واضحی دیده می شود.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    سوراخ خروجی حشرات کامل در این گونه نیز بیضی شکل است ولی قطر آن از گونه قبلی کمی بیشتر است. این گونه نیز در سال فقط یک نسل دارد و خسارت آن در شرایط فعلی نسبتا ناچیز است. تقی زاده و صفوی از گونه های Chrysobothris (Abothris) jakovlevi (Sem) و Anthaxia (Cyclanthaxia) ephippiata (Redt.) روی پسته های وحشی نام برده اند. تغییرات انبوهی این گونه ها از سال های گذشته تاکنون و وضع فعلی آنها در باغ های پسته در خور بررسی می باشند.

    منبع: کتاب آفات درختان میوه و مدیریت کنترل آنها، انتشارات مرکز نشر سپهر، ۱۳۹۳.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *