تاریخ :۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • خواص گیاه انجدان رومی

    گیاه شناسی انجدان

    گیاه دارویی انجدان رومی Lovage با نام علمی Levisticum officinale گیاهی استوار، دارای رشد سریع و چند ساله است. در سال اول رویش برگ های طوقه ای تشکیل می شود. گیاهان از سال دوم به ساقه می روند. ساقه استوانه ای شکل، کم و بیش منشعب است که از ناحیه فوقانی ریشه منشعب می گردد. ارتفاع این گیاه به بیش از ۲۰۰ سانتی متر می رسد. این گیاه دارای برگ های ضخیم، گوشت دار و منقسم به برگچه های لوزی شکل با دندانه های نامساوی است. برگ ها متناوب و طول آنها ۵۰ تا ۶۰ سانتی متر است. هر برگ معمولا دارای دو بریدگی است. گل ها به رنگ زرد، دو جنسی و به طور متراکم روی چترهای مسطح در انتهای ساقه های اصلی و فرعی پدیدار می شوند. میوه فندقه دو قسمتی (شیزوکارپ) و رنگ آن زرد تیره یا قهوه ای روشن است. این گیاه شش تا هشت سال عمر می کند و فقط سه تا چهار سال بازدهی اقتصادی دارد. با خواص گیاه انجدان رومی آشنا می شویم.

    گیاه دارویی انجدان رومی

    گیاه انجدان رومی

    ترکیبات و خواص درمانی گیاه انجدان رومی 

    قسمت مورد استفاده این گیاه ریشه آن است که بویی معطر و طعمی تلخ و گزنده دارد ولی گاهی برگ و دانه و ساقه های جوان آن نیز مورد استفاده قرار می گیرد. ریشه و اندام های هوایی این گیاه دارای اسانس می باشند. اسانس ریشه از کیفیت بهتری برخوردار است.

    ۷۰ مواد تشکیل دهنده اسانس را فتالید ها و ترپنوئید ها مانند n-بوتیلیدن فنتالید، n-بوتیل فتالید تشکیل می دهند. همچنین دارای ترکیبات کومارینی، کربوهیدرات ها، نیتریک اسید و سیتریک اسید می باشد.

    انجدان رومی حاوی یک اسانس فرار و مشتقات کومارینی است دارای اثر پیش آور است، اشتها را تحریک می کند، هضم کننده غذاست و دردهای ناشی از نفخ را تسکین می دهد. از بدنه انجدان رومی بسیار مدرز می باشد. ریشه و تخم انجدان رومی به هضم غذا کمک می کند، به این منظور از دم کرده آن مثل چای استفاده می شود. زمانی از این گیاه برای درمان یرقان و سنگ کلیه استفاده می شده است.

    انجدان رومی یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی به شمار می رود. از قرن دوازدهم اسانس موجود در پیکر رویشی و ریشه این گیاه نزد مردم شناخته شد و برای مصارف دارویی به کار برده می شد. در فروشگاه های معتبر گیاهان دارویی مواد مؤثره این گیاه به عنوان موادی مدر معرفی شده اند. از دم کرده ریشه این گیاه به عنوان ماده ای مدر و تمیز کننده کلیه ها و در صنایع داروسازی از عصاره الکلی آن برای معالجه بیماری سنگ کلیه و مجاری ادرار استفاده می شود.

    ترکیبات-انجدان-رومی

    ترکیبات انجدان رومی

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    زیستگاه 

    گیاه دارویی انجدان رومی بومی جنوب اروپا می باشد ولی در آمریکای شمالی و به خصوص در شرق ایالات مرحله کشت این گیاه متداول شده است. بعضی محققین به پراکندگی آن در ارتفاعات آلپ و اروپای جنوبی اشاره نموده اند. منشا این گیاه جنوب غربی آسیا گزارش شده است. در حال حاضر در بعضی نقاط جهان از برای کشورهای آلمان، آمریکا، مجارستان، چکسلواکی سابق زمین های زراعی وسیعی برای کشت این گیاه دارویی اختصاص داده شده است. گونه های وابسته آن در ایران یافت می شود.

    بیماری گیاه انجدان رومی 

    ۱. سفیدک کرکی

    عامل بیماری .Peronospora sp می باشد.

    ۲. لکه برگی

    این بیماری گیاه انجدان رومی سبب تشکیل لکه های مشخص به رنگ قهوه ای روشن و کم و بیش زاویه دار بر روی برگ ها می شود

    عامل بیماری:  Rhamularia schroeteri

    مبارزه: فوندازول ۰/۱ تا ۰/۲ درصد یکی از مناسبترین قارچ کش های مؤثر بر روی این بیماری است به منظور تاثیر بهتر قارچ کش توصیه می شود که فوندازول با محلول سیتویت ۰/۰۲۵ درصد مخلوط شود.

    منبع :
    کتاب بیماری های مهم گیاهان دارویی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۹
     

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۳ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *