تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
همیشه-بهار-بیماری

گل همیشه بهار و بیماری آن

  • گل همیشه بهار و بیماری آن

    گیاه شناسی همیشه بهار

    گل همیشه بهار Marigold با نام علمی Calendula officinalis می باشد. موطن اصلی این گیاه دارویی مدیترانه و غرب آسیا گزارش شده است. گل همیشه بهار و بیماری آن را در این مطلب بررسی می کنیم.

    • گیاهی علفی و یک ساله با گل هایی به رنگ نارنجی تند است.
    • ارتفاع ساقه بین ۴۰ تا ۷۰ سانتی متر است.
    • برگ ها بلند، باریک، کم و بیش کرکدار می باشد و به صورت متناوب روی شاخه قرار گرفته اند. برگ های پایینی آن قاشقی شکل و برگ های روی ساقه سر نیزه ای و متناوب است.
    • گل ها درشت و به رنگ زرد یا نارنجی است. ساختمان گل دو جنسی است.
    • گلچه های کناری، زبانه ای و گلچه های درونی لوله ای می باشد.
    • نهنج دارای دو نوع گل عقیم و بارور است.
    • میوه آن قوسی شکل و برجستگی های زبری دارد. میوه آن فندقه و قهوه ای رنگ و سطح آن ناصاف است.
    • ریشه مخروطی شکل و به طور مستقیم در عمق خاک فرو می رود.
    • بذرها دارای تنوع شکل و به دو صورت بالدار و غیر بالدار دیده می شود.

    بیماری گل همیشه بهار 1

    گیاه همیشه بهار

    خواص دارویی گل همیشه بهار

    کشت این گیاه در اروپا از قرن هفدهم آغاز شده است. از این گیاه نیز در مداوای بیماری های معده و روده ای استفاده می شود. همچنین از مواد استخراج شده از گل های این گیاه در مداوای زخم های پوستی استفاده می شود. اهمیت گیاه همیشه بهار به طور عمده از خواص ضد باکتریایی، ضد قارچی و ضد ویروسی آن است. اخیرا خاصیت ضد ویروس ایدز در عصاره آن گزارش شده است. برای مصارف دارویی تمام غنچه های پایه دار را جمع آوری می کند. دارای خواص درمانی متعدد به عنوان تصفیه کننده خون، قاعده آور، التیام دهنده زخم ها، ضد تشنج، پایین آورنده کلسترول خون، رفع اختلالات کبدی و زردی، رفع التهاب و زخم معده، ضد سوختگی، اگزما، سرمازدگی، رفع جوش های غرور می باشد.

    گل ها محتوی کالندولا ساپانین اسید تری ترپنوئید، کالندولوزیدها، گلوکوزیدها و نوعی اسانس روغنی است. از آنها برای تحریک فعالیت کلیدی و خصوصا ترشح صفرا استفاده می شود. در مصارف خارجی جوشانده یا پماد تهیه شده از این گیاه را برای مداوای زخم های سیاه، جراحت پاها، ورم های چرکین و بیماری های پوستی مصرف می کنند. صنعت تولید لوازم آرایشی در بسیاری از موارد از این گیاه برای نرم کردن پوست و مصارف موضعی استفاده می کند.

    بیماری های گل همیشه بهار 

    ۱. نماتد مولد گره ریشه

    عامل بیماری نماتد مولد گره ریشه Meloidogyne javanica می باشد. این بیماری از گیاه دارویی گل همیشه بهار از مزارع این گیاه در قزوین و اصفهان جداسازی شده است.

    ۲. سفیدک پودری

    عامل بیماری Sphaerotheca fuliginea می باشد. گیاهان همیشه بهار ممکن است توسط قارچ عامل سفیدک پودری آلوده شوند. مبارزه برای مبارزه با آن می توان از قارچ کش های سولفوره استفاده کرد.

    ۳. لکه برگی گل همیشه بهار

    عامل بیماری Entyloma calendulae است. لکه برگی نیز از بیماری هایی است که کشت این گیاه را تهدید می کند. در این بیماری ابتدا لکه های سبز روشنی در سطح برگ های آلوده ظاهر می شود، سپس این لکه ها سفید رنگ و بعد قهوه ای شده و در نهایت برگ ها دچار ریزش می شوند. برای مبارزه با این بیماری می توان از قارچ کش زینب استفاده کرد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    لکه برگی بیماری گل همیشه بهار

    لکه برگی همیشه بهار

    ۴. فیلودی

    عامل بیماری براساس علائم بیماری، انتقال با سس و واکنش مثبت PCR گزارش شده است که بیماری فیلودی گل همیشه بهار در استان یزد ماهیت فیتوپلاسمایی دارد.

    این بیماری بر روی گیاه همیشه بهار از استان یزد گزارش شده است. علائم بیماری به صورت ریزبرگی، کاهش فاصله میانگره ها، زردی، جارویی شدن، سبز شدن گلبرگ ها، برگی شدن اجزای گل، رشد جوانه های داخل گل و عقیمی گزارش شده است.

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم گیاهان دارویی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۹

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *