تاریخ :۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
ویتانی-بیماری-دارویی

ویتانی و بیماری های این گیاه دارویی

  • ویتانی و بیماری های این گیاه دارویی

    گیاه شناسی گیاه دارویی ویتانی 

    گونه Withuania somnifera Dunal از گیاه ویتانی Withania، گیاهی درختچه ای چند ساله، مستقیم، متعلق به تیره سیب زمینی و پراکنده در نواحی مدیترانه و نواحی خشک تر هند است. در منطقه مدیترانه و برخی نواحی آسیا می روید. گیاه دارویی ویتانی گیاهی علفی، پایا و پوشیده از کرک های پنبه ای است. از مشخصات این گیاه وجود برگ های متناوب، بیضی، گل های کوچک و سفید رنگ است. میوه اش به رنگ قهوه ای و به قطر یک سانتی متر است. ویتانی و بیماری های این گیاه دارویی را مطالعه کنید.

    گیاه دارویی ویتانی۱

    گیاه ویتانی

    خواص دارویی گیاه ویتانی 

    قسمت دارویی این گیاه ریشه های خشک شده آن است. چندین ترکیب آلکالوئیدی و غیر آلکالوئیدی از گیاه دارویی ویتانی جداسازی شده است. اهمیت ترکیبات از قسمت های مختلف گیاه به خاطر لاکتون های استروئیدی است که ویتانولید نامیده شوند. ضد تشنج و آرام بخشی است. از این گیاه ماده مؤثری به نام ویتافرین A جداسازی شده است که از نظر درمانی اثر ضدقارچ و ضد تومورهای سرطانی دارد. دارای خواص ضد آرتروز قوی و ضد التهابی است.

    ویتانی و بیماری های این گیاه دارویی

     ۱. مرگ گیاهچه و پوسیدگی گیاهچه

     عامل بیماری Alternaria alternata ( Fr. ) Keissler می باشد.

    علایم بیماری مرگ گیاهچه

    گیاهان آلوده متمایل به رنگ زرد شده و در نهایت خشک می شوند. در مورد مرگ گیاهچه برگ های گیاهان آلوده لکه لکه شده و به دنبال آن زخم های نکروتیک، پیچیدگی و سوختگی در حاشیه برگ ها ظاهر می شود. در آلودگی شدید تمام گیاه علائم سوختگی را نشان می دهد و در نهایت دچار مرگ می شوند.

    مبارزه با مرگ گیاهچه

    ضدعفونی بذرها را با استفاده از قارچکش های دلتان، دیتان ۴۵-M، براسیکول و باویستین گیاهچه ها را در برابر بیماری محافظت می کند. جمع آوری بذرهای سالم، رعایت تناوب، بذر پاشی به موقع و زهکشی خوب می تواند باعث کاهش خسارت بیماری شود.رطوبت و درجه حرارت بالا باعث تشدید بیماری می شود.

    ۲.  سوختگی برگ و سرخشکیدگی 

    عامل بیماری Alternaria alternata ( Fr. ) Keissler می باشد.

    علایم بیماری سوختگی برگ

     به صورت ظهور لکه های کوچک به رنگ قهوه ای روشن بر روی برگ ها و گل هاست که در ادامه بزرگ شده و به یکدیگر می پیوندند و باعث بروز علائم سوختگی می شود. در سر خشکیدگی بیماری باعث نکروز شاخه های حساس از قسمت رأس به سمت پایین می شود و تمام شاخه یا رأس شاخه گیاه دچار پژمردگی می شود. در مرحله پیشرفته آلودگی شاخه های مرده علائمی به رنگ قهوه ای مایل به خاکستری با زرد کمرنگ نشان می دهد.

    مبارزه با سوختگی برگ

     استفاده از بذرهای سالم و عاری از بیماری، سمپاشی با قارچ کش هایی مانند دیتان ( % ۰/۳) ۴۵-M یا رووارال (۰/۲ %) از گسترش بیماری جلوگیری می کند.

    ۳. لکه برگی ویتانی

    عامل بیماری Myrothecium roridum Tode ex Fies می باشد. 

    علایم بیماری لکه برگی

    بیماری لکه برگی بر روی برگ های ویتانی به صورت لکه های کوچک آب سوخته به رنگ قهوه ای تا زرد با حاشیه بنفش رنگ و یک هاله کلروتیک ظاهر می شود. در ادامه لکه ها به یکدیگر پیوسته و بزرگ و شکننده می شوند. اسپوردوکیوم قارچ عامل بیماری نیز در سطح پایینی برگ های آلوده تشکیل می شود.

    لکه برگی ویتانی

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    لکه برگی ویتانی

    ۴. نماتد گره ریشه

    عامل بیماری Meloidogyne javanica (Treuk) Chitwood می باشد.

    علایم بیماری نماتد گره ریشه

     گیاهان آلوده زردی و کاهش رشد را نشان می دهند. همچنین بر روی ریشه های گیاهان آلوده گره هایی به اندازه های مختلف تشکیل می شود.

    نماتد مولد گره ریشه ویتانی

    نماتد ویتانی

    ۵. پیچیدگی برگ 

    عامل بیماری Tobacco leaf curl virus است. علایم بیماری به صورت رگبرگ روشنی، پیچیدگی، چروکیدگی و گاهی لوله شدگی برگ هاست. سطح برگ های آلوده چروکیده می شود. بعضی از برگ ها نیز بد شکل می شود. 

    ۶. جاروک 

    عامل بیماری فیتوپلاسما می باشد. علایم بیماری به صورت کوچک شدن برگ ها، کوتاه شدن فاصله میانگره ها، شاخه زایی زیاد، ظهور حالت بوته انبوهی، خشکیدگی نا به هنگام و مرگ شاخه های آلوده و برگ ها ظاهر می شود. همچنین گیاهان آلوده کوتاه باقی می مانند. 

    مبارزه با جاروک

    بیماری به وسیله پیوند از گیاهان آلوده به گیاهان سالم قابل انتقال است. تیمار گیاهان آلوده با تتراسیکلین باعث خواهد شد که بعد از ۱۵ تا ۲۰ روز علائم بیماری بهبود موقتی پیدا کند.

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم گیاهان دارویی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۹

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *