معرفی آفت سپردار سیاه مرکبات
نام علمی: Parlatoria ziziphi Lucas
آفت سپردار سیاه مرکبات برای اولین بار از ایتالیا وارد کشور شده است و بیشتر در نواحی شرقی سواحل دریای خزر از گرگان تا حدود بابلسر دیده می شود. دقیقا روشن نیست چه عواملی موجب محدودیت انتشار این گونه به مناطق مذکور می باشد.
مشخصات ظاهری
سپر حشره ماده که در واقع جلد لارو سن دوم است تقریبا مستطیلی شکل و چهار گوشه آن گرد می باشد و هاله ای از ترشحات مومی سفید رنگ دارد که در قسمت عقبی وسیع و به رنگ خاکستری تا قهوه ای روشن می باشد.
جلد لاروی در این گونه کناری و بیضی شکل است. طول سپر حدود ۲ میلیمتر است و رنگ آن سیاه براق می باشد. سپر حشره نر که جلد پوره سن اول یا لارو است بیضی شکل و در قسمت خلفی دارای دنباله سفید یا خاکستری رنگ می باشد. بدن حشره ماده در زیر سپر، بیضی شکل و برنگ بنفش و فاقد پرده شکمی است.
حشره ماده بالغ در دو طرف ناحیه سر دو برآمدگی غده مانند دارد که کاملا مشخص است. غده شاخکی در انتها دارای دو بریدگی هلالی شکل و سه دندانه است که موی حسی خنجر مانند آن در داخل هلال بزرگتر قرار گرفته است. پیجیدیم دارای سه جفت لب (Lobe) می باشد که در طرفین هریک از لب ها دو دندانه کوتاه وجود دارد.
خصوصیات بیولوژی
سپردار سیاه مرکبات نیز زمستان را به صورت پوره سن ۲ یا حشره ماده نابالغ بسر می برد. گاهی در زیر سپر تعدادی تخم هم دیده می شود. هر حشره ماده حدود ۲۰-۳۰ تخم می گذارد. دوره انکوباسیون نسبتا طولانی است. پوره ها تحرک نسبتا زیاد دارند. ولی پس از مدت کوتاهی بر روی میزبان ثابت می شود.

آفت سپردار سیاه مرکبات تمام قسمت های گیاه اعم از برگ، میوه و سرشاخه را مورد حمله قرار می دهد و در سال ۲ تا ۳ نسل ایجاد می کند. بنظر می رسد که با سپردار قهوه ای حالت Antagonistic دارد، به نحوی که هر جا حشره فوق الذکر وجود داشته باشد، سپردار سیاه کمتر می تواند فعالیت کند. سپردار سیاه از جمله آفاتی است که باید مطالعات گسترده ای روی آن انجام گیرد و علل عدم گسترش آن به سایر مناطق مرکبات خیز کشور بررسی شود.
منبع: کتاب درختان میوه و مدیریت کنترل آنها، انتشارات مرکز نشر سپهر، ۱۳۹۳.
دیدگاهتان را بنویسید