تاریخ :۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
پژمردگی فوزاریومی اسفناج و علایم بیماری

پژمردگی فوزاریومی اسفناج و علایم بیماری

  • اسفناج 

    گیاه اسفناج (.Spinacia oleracea L) گیاهی یک ساله است. احتمالاً در قرن ۱۴ توسط اعراب به اسپانیا آورده شده است  و از آنجا تا قرن شانزدهم به کشورهای دیگر گسترش یافته است. تابستان های معتدل و خشک با طول روز طولانی منجر به عملکرد بالای دانه های با کیفیت می شود.

    عامل بیماری پژمردگی فوزاریومی اسفناج

    بیماری پژمردگی فوزاریومی اسفناج به وسیله نوعی قارچ به نام Fusarium oxysporum f. sp. spinaciae ایجاد می‌شود. قارچ فوزاریوم خاکزاد است و تولید کلامیدوسپور، میکروکنیدی و ماکروکنیدی می کند. این قارچ روی گیاهان مرده اسفناج اسپور تولید می کند. این قارچ می تواند سال ها بدون میزبان زنده بماند. مهمترین قارچ فیتوپاتوژنیک است. بیماری پژمردگی فوزاریومی در سال ۱۳۷۰ در ایران مشاهده شد. در خاک های اسیدی بیماری افزایش می یابد.

    علایم بیماری پژمردگی فوزاریومی اسفناج

    اولین علائم بیماری پژمردگی فوزاریومی اسفناج با زرد شدن برگ های بالغ گیاه مشاهده می‌شود. این بیماری در مدت زمان کوتاهی ایجاد شده و تمام گیاهان را آلوده می‌کند و باعث پژمردگی گیاه می گردد. گیاه به مدت ۷ تا ۱۰ روز از بین می رود. اگر یک برش عرضی از ریشه تهیه کنیم می‌توانیم بافت آوندی آلوده شده و بیمار را تشخیص دهیم که دارای میسلیوم قارچ است.

    • بیماری از طریق بذر، آبیاری، افراد و ابزارها گسترش می یابد.
    • این بیماری در دماهای بالاتر از ۲۷ (۳۰ – ۲۵) درجه سانتی گراد و خشکی طولانی مدت دیده می‌شود.
    • گاهی اوقات گیاه قبل از گسترش بذر از بین می رود.
    • ساقه گیاه تغییر رنگ داده به دلیل وجود میسلیوم بنابراین پوسیدگی شدید ریشه دیده خواهد شد.

    قارچ عامل این بیماری در خاک باقی مانده و زمانی که محصولات کاشته می‌شوند و شرایط آب و هوایی مناسب شوند بیماری ایجاد می‌شوند.

    پژمردگی فوزاریومی اسفناج و علایم بیماری

    علایم پژمردگی فوزاریومی اسفناج

    کنترل بیماری پژمردگی فوزاریومی اسفناج

    از جمله راه های کنترل این بیماری نگهداری رطوبت کافی در خاک است. رعایت تناوب زراعی طولانی مدت (۶ تا ۱۲ سال) بدون حضور گیاهان میزبان و استفاده از ارقام مقاوم، کاشت زودرس گیاه که دمای خاک را کاهش می دهد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    گیاه آلوده را نگذارید به بذر برود. ضد عفونی بذرها با قارچکش توپسین ام، ۰/۵ تا ۱ درصد می‌باشد. استفاده از  قارچکش های میکروبی نظیر: lydicus Streptomyces، استفاده از عصاره گیاه کوئینوا (quinoa)، استفاده از آهک برای رساندن PH  خاک ۶/۵ می تواند خسارات را تا ۴۵ درصد کاهش دهد(۱ الی ۲ تن در هکتار سنگ آهک).

    منبع :

    www.pnwhandbooks.org

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *