تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳

گال زگیلی برگ و طوقه چغندرقند (Beet Turnor/ Crown Wart)

  • این بیماری در سال ۱۳۶۶ در چغندر کاری های خوزستان مشاهده گردید. از مزارع چغندر مناطق شوش، اندیمشک، دزفول و صفی آباد نیز نمونه های آلوده جمع آوری شده است. میزان آلودگی در مناطق مختلف استان خوزستان از ۳ تا ۵۳ % متغیر می باشد . در مزارعی که تناوب زراعی را رعایت نمی کنند میزان آلودگی حدود ۳۰-۲۰٪ بوده است. چغندر قند وحشی Beta maritima نیز به عنوان میزبان دیگری برای عامل بیماری در حومه دزفول و اهواز شناخته شده است.

    علایم بیماری

    گال های صورتی یا قهوه ای مایل به سبز روی دمبرگ و پهنک برگ به اندازه کمتر از یک سانتی متر ظاهر می شود. برگ های آلوده کم رشد مانده و بدشکل می شوند. طوقه بیش از برگ ها آلوده می شود. گال های روی طوقه معمولا به قطر ۸-۱۰ سانتی متر هستند .  به رنگ قرمز تا قهوه ای مایل به سبز بوده و از نظر ظاهری شبیه بیماری باکتریایی سرطان طوقه است ولی در برش غده ها        حفره های کوچکی دیده می شود که داخل آن ها پر از اسپورانژیوم های قهوه ای رنگ قارچ است .(شکل۱-۱ و ۱-۲).

    شکل ۱-۱ A-  گال های ناشی از Crophiletis feprides با اندازه های مختلف روی ریشه. B- مقطع عرضی از یک گال، C تصویر میکروسکوپ الکترونی نگاره از اسپور استراحت  U.leproides

    شکل ۱-۲ کال های trophiyetis reported روی برگ های چغندر قند

    عامل بیماری

    عامل بیماری Urophlyctis leproides از کیتریدیو مسیت ها است. با مطالعه در ساختار زئوسپور آن را در خانواده Urophlyctaceae، راسته Spicellomycetales قرار داده اند. جوانه زنی اسپورهای استراحتی نشان داد که هنگام جوانه زنی، دیواره اسپور پاره شده و از درون آن معمولا یک تا پنج زئوسپورانژیوم حاوی تعداد زیادی زئوسپور خارج می شود. این سیورهای استراحتی فاقد دریچه هستند .

    این قارچ رشته ای و پلی سنتریک می باشد که به صورت داخل سلولی گسترش می یابد. اسیورهای استراحتی نیم کره ای عامل بیماری به راحتی از سلول های فرفره ای قابل تشخیص و سلول های فرفره ای نیز از ریزومیسلیوم ها قابل تمایزند. لوله تندشی حاصل از زئوسپور سیست شده، سلول میزبان را سوراخ می کند . به صورت درون سلولی گسترش می یابد .

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    گسترش ریز و میسلیوم عامل بیماری درون تومور یا کال محدود است، زیرا تال اندو فیتی قارج پس از رشد رویشی اندک، تولید اسپور کرده و خود تحلیل می رود و تومور یا گال به مخزن اسپور استراحتی تبدیل می شود.

    همزمان با رشد و توسعه قارچ در درون سلول، سلول مورد حمله حجم نسبتا بزرگی (هیپرتروفی )پیدا کرده و دیواره آن کلفت       می شود و در نهایت به حفره بزرگی تبدیل تبدیل می شود که مملو از ا سیورهای استراحتی عامل بیماری است و سیتوپلاسم وسایر ساختمان های سلول از بین می روند.

    علت کاهش قند چغندرقند

    بیماری گال زگیلی چغندر قند نیز مشابه بیماری های ویروسی ، لکه برگی سرکوسپورایی و نماتد مولد سیست که باعث کاهش کیفیت و ارزش تکنولوژیکی می شوند، سبب کاهش درصدقند و افزایش سدیم مصرفی گشته و بدین ترتیب موجب خسارت        می گردد. کال های ایجاد شده در محل تماس با خاک خیلی زود شروع به پریدن می کند بدین ترتیب موجب پوسیدگی ریشه        می شوند. پوسیدگی و گندیدگی ریشه باعث افزایش قند اینورت در ریشه می گردد. قند اینورت همراه با آمینو نیتروژن ها و پپتیدها ترکیبات رنگی ملانوئید تولید می کند .افزایش ترکیبات رنگی و کاهشPH  ناشی از وجود قند اینورت به نوبه خود باعث کاهش درصد قند قابل استخراج می شود  .

     مدیریت بیماری

    تاکنون روش خاصی برای کنترل این بیماری شناخته نشده است.

    منبع: کتاب بیماری های گیاهان زراعی ایران

    نویسنده: دکتر بهرام شریف نبی

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *