تاریخ :۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
سنبل-الطیب-بیماری

سنبل الطیب و بیماری های آن

  • سنبل الطیب و بیماری های آن

    گیاه شناسی گیاه سنبل الطیب

    سنبل الطیب Valerian با نام علمی Valeriana officinalis و از خانواده Valerianaceae است که به صورت زراعی در بسیاری از نقاط کشت می شود. گیاهی چندساله، بلند، نسبتا بدبو با ریزوم های کوتاه و ساقه های خزنده زیرزمینی است. برگ ها تک شانه ای با ۲۱-۷ قسمت، نیزه ای شکل با حاشیه دندانه ای است. سنبل الطیب دارای شاخه های باریک افقی است که دارای برگ های زوجی به رنگ سبز تیره و به شکل پر هستند. برگ های زوجی در قاعده به هم پیوند خورده و به شکل بیضی یا نیزه ای و با دندانه های نامنظم ظاهر می شود گرد و شیاردار است و تا ارتفاع ۱/۵ متری می رسد. گل ها که آرایش چتری دارند کوچک، صورتی رنگ، گاهی سفید و لوله ای شکل هستند. سنبل الطیب و بیماری های آن را مطالعه می کنیم.

    بیماری گیاه سنبل الطیب

    گیاهشناسی سنبل الطیب

    ترکیبات و خواص درمانی سنبل الطیب

    ریشه و ریزوم خشک شده یا تازه این گیاه جهت تهیه داروهای گیاهی با اثر آرام بخشی کاربرد دارد. این گیاه به عنوان آرام بخش طبیعی بدون آثار جانبی داروهای مشابه معمول بوده و بهترین جایگزین داروی شیمیایی دیازپام محسوب می شود. سنبل الطیب فعالیت دستگاه اعصاب مرکزی را کاهش می دهد. دم کرده ریشه این گیاه برای حالات عصبی، بی خوابی و در اختلالات عصبی قلب مصرف می شود. از گیاهان دارویی منتخب سازمان بهداشت جهانی است.

    ضد درد، تسکین دهنده اعصاب، آرام بخش و ضد اضطراب و ضد بی خوابی می باشد. ریشه این گیاه مفید برای تنش عصبی، مقوی قلب است و گاه باعث کاهش فشار خون می شود. محرک ترمیم زخم و جراحت است و کاربرد موضعی آن باعث رفع گرفتگی عضلات می شود. به عنوان یک خلط آور است و در درمان سرفه های عصبی و همراه با خارش گلو مفید است.

    زیستگاه گیاه سنبل الطیب

    گیاه دارویی سنبل الطیب بومی اروپا و آسیای غربی است. در کنار رودخانه ها و مکان های باتلاقی، در بیشه زارها و مراتع اروپا می روید. در سراسر بریتانیا دیده شده است. در ایران این گیاه در نواحی شمالی کشور و نواحی رشته کول البرز می روید.

    گیاه سنبل الطیب و بیماری های آن

     ۱. ویروس موزاییک خیار سنبل الطیب

    کوتولگی، موزاییک شدید و تغییر شکل برگ از علایم این بیماری ویروسی است و از مزارع زیر کشت در کرج گزارش شده است.

    ۲. پوسیدگی ریزوم

    علایم بیماری: پژمردگی، پوسیدگی و سیاه شدگی ریزوم و طوقه همراه با توخالی شدن مغز آنها از مزارع سنبل الطیب پژوهشکده کرج گزارش شده است.

    عامل بیماری: Rhizoctonia solani و Fusarium solani می باشد.

    ٣. پوسیدگی نرم ریزوم

    عامل بیماری Pectobacterium carotovorum می باشد که از طریق زخم وارد ریزوم شده و با تولید آنزیم پکتیناز فراوان باعث لهیدگی نرم در ریزوم می شود. استرین های جداسازی شده گرم منفی، بی هوازی اختیاری، میله ای شکل، متحرک، دارای تارک های محیطی، کاتالاز مثبت و اکسیداز منفی گزارش شده است.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    بیماری های سنبل الطیب

    ۴. بیماری سفیدک پودری سنبل الطیب

    علائم بیماری: در نتیجه حمله این قارچ سطح برگ ها از پوشش سفید رنگ مایل به خاکستری پوشیده می شود. در اواخر فصل با از بین رفتن سلول ها به لکه های زرد یا قهوه ای رنگ تبدیل می شوند که در این حالت عملکرد به شدت کاهش می یابد.

    عامل بیماری: Erysiphe polygoni می باشد.

    مبارزه : با به کار گیری روش های مناسب به زراعی، تناوب کاشت مناسب، مواد و عناصر غذایی مناسب و تراکم مناسب گیاه می توان مانع از ابتلای گیاهان به این بیماری شد. برای کنترل این بیماری می توان از سموم گوگرد دار استفاده کرد.

    ۵. سفیدک کرکی

    علائم بیماری: از علائم این بیماری بروز لکه های زرد یا سفید رنگ در سطح برگ هاست. در پشت این لکه ها پوشش قارچی به رنگ سفید مایل به خاکستری به وجود می آید. در بوته های آلوده فواصل میانگره ها کم و ساقه کوتاهتر می شود.
    عامل بیماری: Peronospora valerianae است.

    ۶. لکه برگی

    عامل بیماری  .Phoma sp است و در شرایط گرم و مرطوب گیاهان را آلوده می کند.

    مبارزه: استفاده از سموم مناسب نقش عمده ای در کنترل این بیماری دارد.

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم گیاهان دارویی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۹

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *