تاریخ :۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • حشره مگس پیاز را بشناسید

    خانواده مگس پیاز Anthomyiidae

    حشرات این گروه به مگس خانگی شباهت دارند و در بعضی موارد این دو گروه جز یک خانواده ذکر شده اند. در حشرات کامل خانواده فوق اولین سلول عقبی R باز است. غالبا از مگس خانگی کوچکتر اند. لاروها از نظر رفتاری بسیار متنوع اند. برخی گیاه خوار اند و از آفات مهم کشاورزی محسوب می گردند. گروهی دیگر گندخوار هستند و از مواد پوسیده گیاهی تغذیه می کنند. بعضی زندگی پارازیتی دارند. گونه مگس پیاز و مگس لوبیا از نظر کشاورزی اهمیت دارند. با مگس پیاز را بشناسید و سطح انتشار آن را مطالعه کنید.

    آشنایی کامل با حشره مگس پیاز

    .Hylemyia antiqua Meig این آفت اولین بار در سال ۱۸۵۶ در نیویورک پیدا شد. در حال حاضر در سطح وسیعی از کشورهای اروپایی به خصوص فرانسه و در جنوب کانادا و بعضی از ایالت های امریکا انتشار دارد. در ایران مگس پیاز از  مناطق مرکزی کشور مخصوصا کرج و قزوین جمع آوری شده است. لاروهای کوچک و سفید رنگ مگس پیاز ساقه های زیر زمین و پیازها را سوراخ کرده و سبب پژمرده شدن و زرد شدن برگ ها می گردند. هر لارو جوان می تواند ۳ تا۵ گیاه را از بین ببرد. اغلب پیازهای درشت مورد حمله چندین لارو قرار می گیرند. این آفت طبق نمونه های رسیده از شهرستانهای مختلف روی پیاز و تره دیده شده و بنا به عقیده Bonne maison به غیر از پیاز و تره، سیر و موسیر روی گیاهان تیره های دیگر خسارت قابل ملاحظه ای وارد نمی کنند.

    آشنایی کامل با حشره مگس پیاز

    حشره مگس پیاز

    از روی شکل مگس پیاز را بشناسید

    • حشره کامل مگس پیاز به طول ۶ تا ۷ میلی متر و شبیه مگس خانگی و به رنگ خاکستری متمایل به زرد و پوشیده از مو است.
    • سر گرد و مجهز به یک جفت  چشم مرکب در طرفین و سه عدد چشم ساده در سه راس یک مثلث می باشد.
    • شاخک ها سه مفصلی و سیاه رنگ است. قفسه تا حدودی برجسته و پوشیده از نقاط ریز سفید رنگ و پرزهای کوتاه سیاه رنگ است.

    لاروهای کامل مگس پیاز به طول ۶-۸ میلی متر به رنگ سفید، شیرى و از ۱۰ حلقه تشکیل شده، این حلقه ها حد فاصل کاملا مشخص وجود ندارد و فقط به وسیله برجستگی های زیر شکم می توان آنها را از یکدیگر مجزا نمود. سر دارای یک جفت آرواره سیاه رنگ و نوک تیز است که به زیر شکم خم شده است. در قسمت فوقانی آرواره ها یک جفت شاخک به صورت دو برجستگی کوچک وجود دارد.

    • انتهای بدن لارو مگس پیاز به طور مورب بریده شده و اطراف آن تعداد ۱۴ دندانه به طور قرینه قرار دارد.
    • در ناحیه بریدگی یک جفت استیگمات مارپیچی به رنگ قهوه ای تیره دیده می شود.
    • جلد آخرین سن لاروی مگس پیاز، پوسته خارجی شفیره را به نام پوپاریوم تشکیل می دهد.
    • شکل عمومی آن تقریبا بیضی شبیه دانه گندم است.
    • به رنگ زرد مایل به قهوه ای و به طول ۴-۵ میلی متر است.
    از روی شکل مگس پیاز را بشناسید

    شکل لارو مگس پیاز

    زیست شناسی مگس

    • این آفت زمستان به صورت لارو کامل یا پوپاریوم در داخل خاک و اغلب در بقایای پیازهای خشک شده سال قبل به سر می برد. به ندرت حشره کامل مگس پیاز در پناهگاه ها دیده می شود.
    • در شرایط کرج حشرات کامل نسل بهاره معمولا در اواسط اردیبهشت ماه ظاهر می شوند و مدت ۱ تا ۲ هفته از گل پیازهایی که جهت بذرگیری از سال قبل مانده اند، و همچنین صیفی جاتی که در اطراف زمین پیاز کاری وجود دارد تغذیه می نمایند.
    • ماده ها تخم های خود را به طور مجزا و یا در دسته های ۱۵-۲۰ عددی روی قسمت های سبز نبات، سطح زمین و شکاف های خاک نزدیک به طوقه قرار می دهند.

    پس از ۷ – ۳ روز لاروهای جوان مگس پیاز ظاهر شده و ابتدا بافت های غده پیاز را سوراخ کرده و داخل آن می شوند. دوره نشو نمای لاروی ۲۰-۲۵ روز می باشد. سپس لاروها در خاک تبدیل به پوپاریوم می گردند. در شرایط آب و هوائی کرج حشرات کامل مگس پیاز این نسل از اواخر تیر ماه روی پیازچه ها فعالیت می کنند. خسارت عمده این آفت مربوط به این نسل است زیرا در این هنگام پیازهای جوان در حال رشد بوده لاروها با سوراخ کردن غده پیاز باعث گندیدگی آن می شوند و پس از طی دوره لاروی در خاک تبدیل به شفیره می گردند. حشره مگس پیاز بسته به شرایط آب و هوائی ۲ تا ۳ نسل در سال دارد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    منبع: کتاب حشره شناسی کشاورزی، (حشرات، کنه ها، جوندگان و نرم تنان زیان آور) و مبارزه با آنها، ناشر دانشگاه تهران، ۱۳۸۷

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *