تاریخ :۳۱ فروردین ۱۴۰۳
حشرات و اهمیت آنها در کشاورزی

حشرات و اهمیت آنها در کشاورزی

  • حشرات و اهمیت آنها در کشاورزی

    ۳. فراوانی حشرات و اهمیت آن Abandance 

    یکی از عوامل عمده مقاومت حشرات در سطح زمین قدرت تولید مثل فوق العاده آنها است. اگر عوامل کنترل کننده طبیعی در تولید مثل شته ها از بین بروند یک شته موسس قادر است در طول یک سال آنقدر ازدیاد یابد که تمام سطح کره زمین را بپوشاند. بلکه زنبور عسل در ماه های تخم بهار هر روز ۲۰۰۰تا۳۰۰۰ تخم می گذارد. در سایت دی مگ از حشرات و اهمیت آنها در کشاورزی بخوانید.

    • ملکه موریانه در هر دقیقه ۶۰ تخم می گذارد.
    • در مدت عمر خود میلیونها موریانه کارگر و بلکه نرهای جدید تولید می کند.
    • یک جفت مگس خانگی اگر تمام شرایط مساعد باشد در ظرف چهارماه ۱۹۱ ضربدر ۱۰ به توان ۱۸مگس تولید می کنند و این عده قادرند سطح زمین را تا ارتفاع ۱۶ متر بپوشانند.
    • یک جفت سپردار سن ژوژه Quadraspidiotus perniciosus در طول یک فصل اگر شرایط مساعد باشد، یک میلیون فرد مانند خود تولید می کند.
    •  در هر هکتار از سطح خشکی کره زمین بین ۲ تا ۲۵ میلیون فرد حشره زندگی می کنند.
    فراوانی حشرات و اهمیت آن

    اهمیت فراوانی حشرات

    خانم Margart Windsor گزارش داده است که در محیط جنگلی ایالت ایلینویز تعداد حشرات از عمق ۴۵ سانتی متر خاک تا ارتفاع تنه درختان، ۱۳۰ میلیون فرد در هکتار است. در هر هکتار از سطح زمین فقط یک نفر انسان، ۶ اسب یا حیوانات اهلی دیگر زندگی می کنند.

    ۴. قدرت سازش حشرات Adaptation

    • حشرات برخلاف اکثر جانوران، محیط زندگی محدود ندارند مثل ماهیان فقط در آب زندگی نمی کنند.
    • برخلاف کرم های پارازیت فقط از یک میزبان استفاده نمی کنند این موجودات از اعماق آب دریا ها تا ارتفاعات بالای جو و از نواحی سرد قطبی تا داخل چشمه های جوشان آب گرم زندگی می کنند.
    • کوتاهی طول دوره زندگی اکثر حشرات در یک نسل و قدرت تولید مثل آنها موجب گردیده که در هر حال و در هر شرایطی.

    تغییر تدریجی در عوامل ارثی(Mutation)، در بین افراد یک گونه حاصل شود و گروه های متناسب با آن شرایط به وجود آید. تغییرات شرایط محیط، حتی کاربرد سموم شیمیائی، مانند غربالی عمل می کنند. بدین ترتیب که فقط حساس ها را از بین می برند. مبارزه با آفات در نواحی که به علت عملیات کشاورزی و غیره، تحت تغییرات شدید است به مراتب مشکل تر از نواحی است که این تغییرات بطئی و تدریجی است. در حالت اول تنوع حشرات بیشتر و همیشه امکان طغیان آفات جدید وجود دارد.

    قدرت سازش حشرات

    اهمیت قدرت سازش حشرات

    حشرات از انواع و اقسام مواد، اجساد خشک شده خود و جانوران دیگر تغذیه می کنند. قدرت تولید مثل فوق العاده و عمر کوتاه آنها موجب گردیده است که تغییرات ژنتیکی در جهت سازش با محیط با سرعت در آنها انجام پذیرد. مقاومت در مقابل سموم شیمیائی و سایر حربه هائی که انسان علیه آنها به کار می برد همین صورت به وجود آمده است و می آید. عده ای به غلط تصور می کنند که حشرات از طریق عادت به سموم حشره کش، نسبت به این مواد مقاومت نشان می دهند.

    ۵. اهمیت استقامت Persistence 

     غریزه حیوانی در آنها بسیار قوی است. موجب گردیده که بقای نسل آنها تضمین گردد. دسته های ملخ صحرائی وقتی از روی دریاها عبور می کنند، عده ای به دریا ریخته و با محکم نگاه داشتن یکدیگر جزیره موقت یا سکوی استراحتی برای همنوعان خود به وجود می آورند که پس از نشستن روی حشرات رفع خستگی کرده و سپس به پرواز ادامه می دهند. پوره های آنها وقتی از روی نهرهای آب عبور می کنند اولین گروه های عبور کننده با اجساد خود پلی درست می کنند که دسته های بعدی از روی آنها عبور می کنند.

    ۶. داشتن اسکلت خارجی Exoskeleton 

    • یکی از خصوصیات جالب توجه حشرات داشتن اسکلت خارجی است.
    • حشرات مانند مهره داران دارای استخوان بندی نیستند. 
    • اعضا داخلی حشرات در غلافی از یک ماده سخت و قابل ارتجاع پوشیده شده است که کوتیکول cuticule نام دارد.
    • کوتیکول یک ماده درهم شیمیایی است.
    • کوتیکول از سه طبقه مجزا (کوتیکول رویی، میانی و درونی) تشکیل شده است.

    کوتیکول رویی Epicuticule: در حدود ۱ تا ۲ میکرون قطر دارد. این لایه در مقابل مواد شیمیائی مقاومت قابل توجه دارد و در حلال های عادی حتی در اسید های معدنی غلیظ غیر قابل حل است. کوتیکول رویی از ۲ تا۴ لایه مجزا به وجود آمده است.

    کوتیکول میانی Exocuticule: بعد از طبقه قبلی کوتیکول میانی قرار گرفته است. در سوسری ها کوتیکول میانی در حدود ۱۰۰ میکرون است و از طبقات کیتین و آرتروپدین تشکیل شده است. آرتروپدین نوعی پروتئین مخصوص بند پایان بوده و در آب قابل حل می باشد. کیتین که قسمت عمده کوتیکول حشرات را تشکیل می دهد نوعی گلوکز آمین است.

    کوتیکول درونی Endoctitcule: کاملا مشابه کوتیکول خارجی است با این تفاوت که در آن مالانین وجود ندارد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    داخلی ترین قسمت جلد حشرات

    • Hypoderm نام دارد.
    • قسمت داخلی جلد حشرات از یک ورقه سلول های زنده تشکیل شده است.
    • طبقات قبلی از داخلی ترین قسمت جلد حشرات منشا گرفته است.
    • قسمت های سخت شده کوتیکول حشرات را Slcerites نیز می گویند.
    اسکلت خارجی و داخلی حشرات

    اسکلت داخلی حشرات

    از دیگر فواید دانستن اهمیت حشرات در کشاورزی

    ۷. بند بند بودن بدن Segmentation 

    این صفت از یک طرف حشرات را در مقابل تغییرات عوامل غیر زنده طبیعی از جمله رطوبت و حرارت محافظت می کنند و از طرف دیگر حرکت قسمت های مختلف بدن آنها را امکان می بخشد و در حقیقت، به بدن حشره در عین سخت قابلیت ارتجاع می دهد. بندها در قسمت های مختلف بدن حشرات به کمک پرده های حد فاصل و ماهیچه های مخصوص در جهات مختلف حرکت می کنند و از این لحاظ بسیار جالب توجه اند.

    ۸. قدرت استحاله Metamorphosis 

    این صفت در رابطه با سازش حشرات نسبت به عوامل محیط کمک شایان توجه ی می کند.

    • حشرات متناسب با احتیاجات زیستی خود از نظر غذا، شرایط اقلیمی و آب و هوایی محیط، به صورت تخم، پوره یا لارو، شفیره و حشره کامل دیده می شوند.
    • در شرایط نامساعد طبیعی، به مقاوم ترین صورت خود تبدیل می شوند و حتی در صورت لزوم در یکی از مراحل فوق به حالت توقف Arrest در می آیند.

    خواب زمستانه Hibernation، خواب تابستانه Aestivation و یا دیاپوز حقیقی حالات خاصی از توقف هستند. در حالت دیاپوز حقیقی حشره در مرحله تخم پوره یا لارو، شفیره و یا حشره کامل، یک مدت نسبتا طولانی به حالت توقف باقی می ماند و موقعی از این حالت در می آید که شرایط طبیعی برای زندگی این حشره مساعد گردد. اهمیت حشرات در کشاورزی زیاد است.

    منبع: کتاب حشره شناسی کشاورزی، (حشرات، کنه ها، جوندگان و نرم تنان زیان آور) و مبارزه با آنها، ناشر دانشگاه تهران، ۱۳۸۷

     

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۴ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *