تاریخ :۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
سفیدک-داخلی-اسفناج

بیماری سفیدک داخلی اسفناج

  • بیماری سفیدک داخلی اسفناج

    تاریخچه بیماری سفیدک داخلی اسفناج

    قارچ عامل بیماری سفیدک داخلی اسفناج اولین بار در سال ۱۸۲۴ در اسکاتلند گزارش شده است و سپس در کلیه نقاطی که این محصول کشت می شود گسترش یافت. این بیماری در سال ۱۸۹۰ ایالات متحده آمریکا گزارش شد در صورتی که شرایط آب و هوایی مساعد باشد در ارقام حساس در مدت کوتاهی تمام محصول از بین می رود.

    این بیماری در سال ۱۳۴۵ برای اولین بار از مناطق گرگان و مازندران و در سال ۱۳۴۷ از  اصفهان، در سال ۱۳۵۳ از اهواز و در همین سال از دزفول گزارش گردید. این بیماری در سال ۱۳۶۷ از کرج، ورامین، گرمسار و لرستان مشاهده شده است. میانگین درصد آلودگی در منطقه ورامین حدود ۱۰/۵ درصد بوده و حداکثر آلودگی در آبان ماه دیده شده است.

    علایم بیماری سفیدک داخلی اسفناج

    در سطح فوقانی برگ های اسفناج لکه های رنگ پریده که به تدریج زرد می شوند دیده شده و در سطح تحتانی برگ درست مقابل این لکه ها پوشش مخملی خاکستری رنگی مشاهده می شود این بافت مخملی اجتماعی از کنیدی برها و کنیدیوم های قارچ می باشد. در حالت شدید بیماری گیاه کاملا از بین می رود. در اواخر فصل اگر گیاهان آلوده شوند، می توانند زنده بمانند اما برگ های کوچک زرد می شوند. بوته های اسفناج کوتاه مانده، برگ های مرکزی بوته زرد مایل به گرم شده و ضخیم تر از حالت طبیعی می شوند.

    بیماری-سفیدک-اسفناج

    بیماری سفیدک داخلی اسفناج

    عامل بیماری سفیدک داخلی اسفناج

    عامل بیماری قارچ Peronospora spinaciae Laubert یا Peronospora effusa (Grev. Ex Desm.) از خانواده Peronosporaceae، رده Oomycetes و سلسله ( Stramenopila (Chromista می باشد. اسپورانژبرهای قارچ بدون دیواره، منشعب، با اشکال مختلف و به رنگ بنفش که از روزنه ها خارج می شوند.

    • انتهای اسپورانژبرهای دو شاخه ای که در جهت محور اصلی به رشد خود ادامه می دهند.
    • دو تا ۶ شاخه فرعی داشته  و به دو زایده استریگما ختم می شوند.
    • میسلیوم ها به صورت بین سلولی و در تمام اندام های گیاه وارد شده و مکه های خود که خمیده یا مارپیچی بوده را به داخل سلول ها می فرستند.
    • عامل زمستان گذران قارچ ااسپور گرد و اغلب چندتایی بوده.
    • دارای یک پوشش ضخیم به رنگ زرد تا قهوه ای و قطر بین ۳۴/۷۵ – ۳۴/۲۵ میکرومتر مشاهده می شود.

    زیست شناسی و چرخه بیماری

    عامل بیماری سفیدک داخلی اسفناج انگل اجباری بوده که زمستان گذرانی خود را در بذر به صورت میسلیوم یا ااسپور در بقایای گیاهی و خاک می گذراند هنوز کاملا مشخص نیست که ااسپورها چه مدت می توانند در خاک و با بذر زندگی نمایند. احتمالا در خاک یک سال و در بذر تا دو سال می تواننده زنده بمانند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    کنیدیوم های عامل بیماری برای جوانه زدن نیاز به آب آزاد داشته و علاوه بر آن قارچ بیمارگر نسبت به دما بسیار حساس است تولید کنیدیوم در دمای ۷ تا ۱۵ درجه سانتی گراد صورت گرفته و بهترین دما ۱۰ درجه سانتی گراد می باشد. جوانه زدن کنیدیوم ها بین ۳ تا ۳۰ درجه سانتی گراد اتفاق می افتد. دمای بهینه برای جوانه زنی کنیدیوم ۱۰ و ۲۵ درجه سانتی گراد است.

    سفیدک-اسفناج

    سفیدک داخلی اسفناج

    مدیریت تلفیقی بیماری

    1.  رعایت حداقل تناوب سه ساله
    2. قرار دادن بذور آلوده در دمای ۵۰ درجه سانتی گراد به مدت ۲۵ دقیقه
    3. استفاده از ارقام مقاوم
    4.  استفاده از سموم قارچکش مانند مانب و زینب از شروع ظهور اولین برگ حقیقی و تکرار سمپاشی هر ۵ روز یکبار (فقط در مزارعی که بذر گیری می شوند) و متالاکسیل هر ۱۴ روز یک بار

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم سبزی، صیفی و جالیز در ایران و مدیریت تلفیقی آنها، انتشارات سروا، ۱۳۹۴

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *