تاریخ :۹ فروردین ۱۴۰۳
گیاه-سنا-یبوست

گیاه سنا و رفع یبوست

  • گیاه سنا و رفع یبوست

    گیاه شناسی گیاه دارویی سنا

    برگ ها و غلاف های خشک شده گیاه دارویی سنا (Senna) گونهCassia angustifolia Vahl، در تجارت به نام سنای هندی و گونه(Cassia acutifolia Delile) به عنوان سنای اسکار شناخته می شود. این دو گونه در مورفولوژی خیلی شبیه به یکدیگر هستند. گیاه دارویی سنا و رفع یبوست را بررسی می کنیم.

    سنا گیاهی است با برگ های مرکب شانه ی فرد که از ۵ تا ۷ زوج برگچه باریک، دراز و نوک تیز که معمولا طول برگچه های آن در ناحیه قاعده برگ کوچکتر است. طول این برگچه ها به طور متوسط ۳ تا ۵ سانتی متر است. گل هایی زرد رنگ و میوه ای نیامی شکل با ظاهری بدون انحنا به طول ۵ تا ۶ سانتی متر و غلافی شبیه کلیه دارد، گونه Cassia angustifolia گیاهی کوچک، پایان نیمه درختچه ای و مستقیم است در حالی که گونه Cassia acutifolia بوته ای و نیمه علفی است.

    گیاه-دارویی-سنا

    گیاه دارویی سنا

    خواص گیاه دارویی سنا و رفع یبوست

    گیاه دارویی سنا در اوایل قرن نهم میلادی توسط اعراب مورد استفاده قرار می گرفته است.

    این گیاه نزد پزشکان مسلمان کاملا شناخته شده بوده است و یک داروی موثر برای رفع یبوست است. از برگ و میوه این گیاه برای مصارف درمانی استفاده می شود. برگ های سنا و غلاف های آن حاوی گلیکوزیدهای آنتراکینون است که مهمترین آنها سنوزید A و B که در پزشکی مصرف می شود. سنوزیدهای C  و D  هم از این گیاه جداسازی شده است.

    در پزشکی نوین سنوزیدها به صورت قرص های کلسیم سنوزید مصرف می شوند. سنوزیدها دارای خاصیت ملین هستند. در طب سنتی دم کرده برگ های سنا به شکل چای یک ملین است. استفاده از برگ سنا به عنوان داروی مسهل در بسیاری از منابع گیاهان دارویی ذکر شده است و مزیت  آن در این است که ایجاد سرگیجه و حالت تهوع نمی کند ولی مصرف این دارو در زنان شیرده مجاز نیست چون کودک را دچار اسهال می کند. در بسیاری از فراورده های دارویی که برای رفع یبوست هستند این گیاه وجود دارد.

    زیستگاه گیاه سنا

    گونه Cassia angustifolia بومی سومالی، جنوب عربستان و ناحیه سند هند است. بازرگانان عرب گیاه دارویی سنا را وارد جنوب هند کرده اند. این گیاه بیشتر در بخش های جنوبی تامیل نادوی هند کشت می شود. گونه Cassia acutifolia بومی سودان است. این گیاه به حالت خودرو در کشورهایی مانند سودان، عربستان در سومالی و موزامبیک می روید. این گیاه در ایران در سیستان و بلوچستان و بندر عباس می روید.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    بیماری های گیاه دارویی سنا را در صفحه ای دیگر مطالعه کنید.

    زیستگاه-گیاه-سنا

    زیستگاه گیاه سنا

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم گیاهان دارویی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۹

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *