تاریخ :۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
آویشن-خواص-بیماری

گیاه آویشن خواص و بیماری آن

  • گیاه آویشن خواص و بیماری آن

    گیاه شناسی گیاه آویشن 

    جنس Thym Commun) Thymus) از خانواده Lamiaceae حدود ۲۰۰ گونه گیاهی را شامل می شود که در مناطق معتدل و سرد جهان رویش دارد. آویشن با نام علمی Thymus vulgaris گیاهی علفی، کوتاه، پر شاخه و معطر از تیره نعناع می باشد. شاخه های علفی آن پوشیده از برگ های متقابل و نازک است. در قسمت فوقانی از کنار برگ ها ساقه گل دهنده با گل های سفید ریزی به صورت چتری و منفرد می روید. میوه آن فندقه و چهار قسمتی است. تمام اندام های گیاه معطر است. برگ ها ریز، معطر و خوشبو بوده و مصارف دارویی و غذایی دارد. گیاه دارویی آویشن خواص و بیماری آن را مطالعه می کنیم.

    ترکیبات و خواص دارویی گیاه آویشن 

    مصری های باستان از اسانس آویشن برای مومیایی کردن استفاده می کردند. سرشاخه های این گیاه حاوی نوعی اسانس روغنی، تانن ها، ساپونین ها و ضد عفونی کننده های گیاهی است. این گیاه تشنجات را تسکین می دهد به هضم غذا کمک می کند و خواص ضد سرفه دارد. از این گیاه در تهیه شربت های سینه استفاده می شود.

    گونه های مختلف جنس آویشن به دلیل داشتن ماده مؤثره تیمول و کارواکرول بسیار مورد توجه قرار گرفته اند و اکثر آنها به عنوان ضد نفخ، تقویت معده، ضد سرفه، گلودرد، سرماخوردگی، آرامبخش، ضد اسپاسم و ضد رماتیسم مصرف سنتی داشته و همچنین به دلیل داشتن مواد مؤثره فوق خاصیت ضد قارچ، ضد باکتری و ضد کرم دارد. این گیاه به طور سنتی برای رفع اختلالات قاعدگی به کار می رود. آویشن گیاه دارویی منتخب سازمان بهداشت جهانی ( W.H.O ) است که اثرات ضد اختلالات دستگاه گوارش، خلط آور، ضد سرفه و ضد برونشیت برای آن ذکر شده است. قسمت های هوایی این گیاه یک خلط آور آنتی سپتیک مناسب برای عفونت های عمقی سینه است. یک داروی گوارشی مناسب نیز می باشد.

    خواص-آویشن

    خواص آویشن

    زیستگاه

    این گیاه بومی منطقه مدیترانه است و در حال حاضر در باغ ها و مزارع به عنوان گیاهی معطر و دارویی کشت می شود.

    گیاه دارویی آویشن و بیماری آن

    ١. زنگ

    یکی از عوامل کاهش دهنده ارزش دارویی و غذایی گیاه آویشن بیماری زنگ است. تاکنون از گیاه Thymus hotschyans سه گونه زنگ به نام های P. menthae ، Puccinia epithymum و P. serpylli از ایران گزارش شده است.

    علائم بیماری: علائم در سطح پشتی برگ های گیاه آویشن به صورت لکه های برجسته سیاه رنگ می باشد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    عامل بیماری: Puccinia epithymum  دارای تلیوسپورهای دو سلولی با پایه بلند و به رنگ قهوه ای روشن است. سلول های پایه بی رنگ و بدون دیواره می باشند. 

    ٢. نماتد  Meloidogyne javanica

     از ریشه گیاهان آویشن در اصفهان جداسازی شده است.
    در بررسی انجام شده در استان قزوین نماتدهای Criconemella antipolitana و Geocenamus brevidens به عنوان نماتدهای انگل آویشن گزارش شده اند.

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم گیاهان دارویی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۹

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *